De Septemberverklaring die vandaag op de planning stond, doet ons een beetje terugdenken aan de eerste “spreekbeurt” van het schooljaar. De herinnering hieraan doet bij velen onder ons het zweet nog steeds van het hoofd parelen. De grote “angst voor de spreekbeurt” is voor velen een realiteit. Ook in het volwassen leven. Een presentatie geven gaat vaak gepaard met een diepe zucht. Toch is het gesproken woord een niet te onderschatten vaardigheid. Hoog tijd dus om de professionele spreekbeurt te omarmen. Hier zijn alvast vijf redenen.

Er is geen ontkomen aan

De Septemberverklaring kan dan wel uitgesteld worden tot oktober, maar de Vlaamse minister-president zal hem uiteindelijk wel moeten geven. Zelfs Charles Mountbatten-Windsor moest na 73 jaar met een speech voor het eerst als King Charles III de natie toespreken. Met een uitgebreide brief was hij er niet vanaf gekomen. Zijn grootvader, King George VI, kreeg ondanks zijn stotteren ook geen uitzondering. Op belangrijke momenten verwachten we dat leidinggevende figuren het woord nemen. We willen ons verbonden voelen met hen. We willen zien en voelen dat de woorden die ze gebruiken oprecht zijn. En er is geen enkele manier om dat beter te doen dan via het gesproken woord.

Niet iedereen is een geboren redenaar

Net zoals Charles III gaven Martin Luther King, Barack Obama en Angela Merkel waarschijnlijk hun eerste speech in de vorm van een spreekbeurt voor de klas. En mogelijk was dat niet eens zo’n goede spreekbeurt. Niet iedereen is van nature een grote redenaar. En dat hoeft ook niet. Er zijn tal van tips, trucjes en basisinzichten die je kan gebruiken om je boodschap op een goede, maar vooral ook persoonlijke manier over te brengen. Ook bij Bepublic Group kloppen regelmatig leidinggevenden van alle leeftijden aan met de vraag of we hun presentatietechnieken kunnen helpen verbeteren.

Oefening baart kunst

Niemand is te oud om bij te leren. Zelfs al heb je al jaren geen ‘spreekbeurt’ meer moeten geven. De kunst zit hem in de voorbereiding. Geen enkele spreker stapt een podium op zonder tot in de details te weten wat hij gaat zeggen én hoe hij dat gaat zeggen. Mits de nodige feedback kan iemand die regelmatig spreekt voor grote groepen zich elke keer weer verbeteren. Repetitio est mater studiorum. Dat wisten ze ook in de tijd van de grote redenaar Cicero al.

Door te spreken, leren we ons publiek écht kennen

Het is dankzij spreekbeurten dat we ons publiek beter leren kennen. We zien hun expressies en kunnen zo afleiden wat ze voelen. Wat vinden ze grappig? Wat vinden ze totaal niet interessant? En zo kunnen we onze boodschap beter op hen afstemmen. Een spreekbeurt leert ons instant veel meer over de mensen die naar ons luisteren dan we via eender welke andere communicatievorm binnenkrijgen.

Gesproken woorden ontroeren, overtuigen en nemen je op sleeptouw

Tijdens een speech staan we op de meest dichte manier bij een publiek. Door hun intonatie kunnen gesproken woorden meer emoties losmaken dan eender welk geschreven berichtje. Door een krachtige opbouw overtuigen gesproken woorden mensen beter dan eender welke uitgeschreven theorie. En gesproken woorden kunnen een verhaal sappiger maken dan eender welk geschreven boek. Goede speeches helpen dus om boodschappen beter over te brengen.

Komt je kind dus binnenkort binnen met een parelend voorhoofd thuis en vervloekt hij of zij spreekbeurten als ‘Het Grote Kwaad’? Bewijs hem dan het tegendeel.

En ben je zelf nog op zoek bent naar iemand die je kan helpen voor jouw volgende ‘spreekbeurt’? Geef gerust een seintje aan sander.vanlouwe@bepublicgroup.be

Lang leve de spreekbeurt!