S.O.S. Interview

03.08.17

S.O.S. Interview
Een journalist die je wil interviewen? Voor velen is het een bron van stress en onzekerheid. Het clichébeeld van de journalist die als een bulldog alles uit je sleurt, helpt natuurlijk niet. Maar eigenlijk is een interview net het omgekeerde: een opportuniteit om je boodschap over te brengen, je project(en) in de kijker te zetten en jezelf als expert te profileren. Acht tips om een interview naar je hand te zetten.

1. Kies zelf de timing

Het is niet omdat een journalist je belt, dat je er daarom ook meteen op in moet gaan. Blijf vriendelijk, maar als je voelt dat je nog niet voldoende voorbereid bent, vraag dan gewoon een telefoonnummer waarop je later kan terugbellen. Uiteraard moet je hier niet té lang mee wachten, maar een kwartiertje nemen om jezelf snel klaar te stomen, is geen probleem. Als het om een minder dringend onderwerp gaat, kan je zelfs vragen of je de volgende dag mag terugbellen.

2. Anticipeer

Als het om een gepland interview gaat en je dus de tijd hebt om je goed voor te bereiden, doe dat dan ook! Anticipeer. Probeer voor jezelf uit te maken welke (kritische) vragen de journalist mogelijk zal stellen en bereid zelf al een antwoord voor. Het is niet omdat je deze antwoorden in theorie wel weet, dat het er ook in de praktijk vlot en helder zal uitkomen. Zeker bij een interview voor de camera, voor de meeste mensen toch een extra stressfactor.

3. Formuleer je kernboodschappen

Formuleer voor jezelf twee of drie kernboodschappen die je wil meegeven in het interview. Schrijf ze uit en probeer ze dan een aantal keren luidop te zeggen, zodat je ze vlot kan citeren. Probeer elke vraag die de journalist stelt op één of andere manier terug te koppelen naar één van je kernboodschappen.

4. Eerlijk duurt het langst

Liegen is nooit goed. Vergeet niet dat alle beweringen die je in de media maakt steeds gemakkelijk terug te halen zijn, zelfs jaren na datum. Wat feiten betreft, zal een zichzelf respecterende journalist daarnaast ook altijd andere bronnen raadplegen om te dubbelchecken. Het is ook geen schande als je eens iets niet weet. Geef gewoon toe dat je het niet zeker weet, maar dat je het zal navragen en dat je daarna zal terugkoppelen.

5. Laat je niet verleiden

De boodschap van bovenstaande tip is natuurlijk niet dat je alle vuile was buiten moet hangen. Niet vergeten: het concept ‘off the record’ bestaat niet. Denk maar aan hoe Anthony Scaramucci, voormalig Communicatiedirecteur van president Trump, zich de voorbije weken ettelijke keren de mond voorbij praatte en zijn collega’s ‘off the record’ beledigde. Het is ook niet verplicht om op alle vragen te antwoorden. Suggestieve of speculatieve vragen kunnen perfect kordaat en oprecht beantwoord worden. Een antwoord zoals “Daar kan ik geen uitspraken over doen” is op dat vlak duidelijk.

6. Communiceer relevant

Zorg ervoor dat je communicatie relevant en nieuwswaardig is. Dat is namelijk wat experten doen: relevant informeren. Maak de inhoud van je verhaal ook niet onnodig ingewikkeld en gebruik taal die iedereen verstaat. Als expert verval je namelijk nogal gemakkelijk in vakjargon, maar dat moet je ten alle koste vermijden.

7. Blijf altijd positief

Blijf altijd rustig en vriendelijk, ook als de journalist vragen stelt die je liever niet gekregen had. Vergeet niet dat de journalist je uiteindelijk enkel en alleen contacteert, omdat hij/zij informatie nodig heeft. Dat is z’n job: informatie inwinnen. Rond het gesprek ook altijd positief af, het zijn immers relaties die je in de toekomst nog nodig zal hebben.

8. Vraag om na te lezen

Als het om een geschreven interview gaat, mag je de journalist altijd vragen of je de tekst even mag nalezen op feitelijkheden. Besef wel dat je dit niet kan afdwingen, het is een gunst van de journalist zijn kant. Ga hierbij ook niet moeilijk doen om details of verwoordingen, geef enkel correcties door als het over feiten gaat.


Lees meer over onze journalistieke aanpak.